Asterix – den tappre gallern

Serieböckerna om det modiga kompisparet Asterix och Obelix kanske inte kräver någon större introduktion för många av våra läsare. Men om man kort ska säga något om vad de handlar om så utspelar de sig i Frankrike cirka 50 år före Kristus. Under den här perioden är hela Frankrike ockuperat av romarna. Hela Frankrike? Nej, det finns en liten by som fortfarande gör motstånd vilket ständigt föder Julius Ceasars irritation. I den lilla byn bor våra två hjältar Asterix och Obelix, som tack vare druiden Miraculix trolldryck kan bli starka nog att ständigt vinna över romarna. Medan Asterix också lever på sin smarthet så är Obelix seriens “comic relief” som dessutom är permanent stark eftersom han föll ner i trolldrycksgrytan som barn.

  • Skapad 1977 av Goscinny och Uderzo
  • Asterix och Obelix var officiella maskotar för Hockey-VM 2017
  • Har getts ut på 40 språk

Seriens huvudpersoner

Huvudpersonen Asterix är en modig och smart galler med en massiv mustasch. Han är en vänlig själ som dock kan bli väldigt arg om han blir retad. Han har två bästa vänner, varav den ena är Obelix. Obelix är en stor karl som brukar bära runt på bautastenar och älskar att äta vildsvin. Eftersom han trillade ner i grytan med trolldryck som liten så är han permanent superstark vilket ofta ger upphov till komiska situationer. Asterix andra bästa vän är den lilla hunden Idefix som är Obelix hund. Ett återkommande skämt i serien är att Obelix försöker träna sin hund till att lyckas apportera bautastenar, vilket givetvis aldrig går bra. Idefix älskar träd och blir alltid upprörd när Obelix råkar fälla ett.

Andra karaktärer i byn är hövdingen Majestix som är en stor och tjock hövding med ett något pompöst sätt och en väldigt tjusig och modeintresserad fru. Druiden Miraculix är den som tillreder den trolldryck som byborna dricker för att bli starka. För att samla ingredienser har han en guldskära som han använder till att samla mistlar. Han har en ovana att träffas av bautastenar kastade av Obelix vilket ofta ger upphov till konstiga situationer. Den i byn alla stör sig på är barden Troubadix. Han tenderar till att ständigt komponera nya musikstycken som ingen någonsin gillar. Ofta slutar serierna med att han försöker spela något till hjältarnas ära men blir hopbuntad i förebyggande syfte för att inte störa festen.

De mest populära böckerna

Det finns totalt 37 böcker om Asterix och Obelix, varav 26 är skrivna av René Goscinny och tecknade av Albert Uderzo. Efter Goscinnys död fortsatte Uderzo med utgivningen, både i form av serier han skrev själv och serier som andra skrev men han tecknade. Dessa ses dock inte som lika bra som ursprungsserien men ändå som en del av kanon. Som i de flesta fall är det de första böckerna som är bäst. Ofta ses de första tio som de som är mest läsvärda. Den första boken “Asterix och hans tappra galler” är den som sätter tonen för hela serien vilket sedan utvecklas i de kommande böckerna som Asterix och Guldskäran, Asterix och Goterna med flera.

I böckerna så handlar det oftast om romarnas futila försök att invadera byn och se till att hela Frankrike ställs under romersk kontroll. För att lyckas med det försöker romarna ofta oskadliggöra druiden Miraculix för att han inte ska kunna tillverka den trolldryck som är byns ultimata vapen. I många av de senare böckerna är dock Asterix och Obelix ute på utflykt av en eller annan anledning. De besöker bland annat Korsika, Rom och Egypten. På sina äventyr stöter de på de flesta av tidsepokens mer kända namn som Julius Ceasar och Cleopatra. Även flera med moderna figurer gör gästspel, som till exempel en grupp barder som är misstänkt lika the Beatles i serien Asterix och Britterna.

Filmatiseringar

Det har gjorts tre spelfilmer om Asterix och Obelix, där skådespelaren Gérard Depardieu gestaltar Obelix. Den första av dessa är “Asterix och Obelix möter Ceasar”, följd av “Asterix & Obelix: Uppdrag Kleopatra” och “Asterix på olympiaden”. Utöver det har det också gjorts totalt tio olika tecknade filmer, de flesta också regisserade av Goscinny och Uderzo, med de tappra gallerna. Den första tecknade Asterix-filmen (Asterix och hans tappra galler) gjordes redan 1967 och den senaste (Asterix – Gudarnas hemvist) släpptes 2018 (Asterix: The Secret of the Magic Potion). Som kuriosa kring serien kan nämnas att som en del av det franska rymdprogrammet på 60–70-talet så skickades två satelliter upp som döptes efter våra hjältar Asterix och Obelix.

Leave a Comment