Casper, det snälla spöket

“Casper, det snälla spöket”, eller “Casper the Friendly Ghost” som är originalnamnet på engelska, är en animerad figur. Denna seriefigur är ett gulligt litet spöke som porträtteras i serietidningar, tv-serie och i filmer. Karaktären skapades redan på 1930-talet och var då tänkt att vara en barnbokskaraktär. Intresset var dock svalt och istället såldes rättigheterna och spöket Casper blev en serietidningsfigur. Den första tidningsserien gavs ut år 1945 i USA.

Därefter har spöket Casper stadigt ökat i popularitet. Utöver serietidningar och böcker spelades även många kortfilmer in. Detta skedde under 40- och 50-talet och under 60-talet kom en tecknad tv-serie om spöket Casper. För barn och ungdomar idag är Casper mest känd från filmatiseringen från år 1995. Under 2000-talet har ytterligare tv-serier och serietidningar om Casper lanserats. En sak är säker, nämligen att det snälla spöket Casper fortsätter att charma folk än idag.

Historia

Sagan om det snälla spöket Casper börjar redan under 1930-talet då han skapades av Seymour Reit och Joe Oriolo. Reit var en amerikansk barnboksförfattare och det var hans idéer som la grunden för spökfiguren Casper. Oriolo var en amerikansk illustratör och animatör. Tanken var att skapa en barnbok, men detta var under mellankrigstiden och intresset var svagt. Efter att andra världskriget brutit ut såldes rättigheterna till Paramount Pictures’ Famous Studios.

År 1945 släppte Paramount Pictures en så kallad “Noveltoon” där det snälla spöket Casper var med. I och med detta skapades och formades karaktären Casper som vi känner honom än idag. Casper är, till skillnad mot andra spöken, snäll och omtänksam. Han vill inte skrämmas utan istället vill han bli vän med människor. Detta var början på den populära figuren Casper som senare skulle dyka upp i tv-serier och filmer.

Serietidningar

Casper, det snälla spöket dök som sagt först upp i serietidningsformat. Paramount Pictures publicerade under 1940- till 60-talet ett antal olika “Noveltoon”. Detta var en form utav serietidning om olika med tecknade karaktärer. Varje tidning innehöll en ny tecknad karaktär (vissa karaktärer kunde dock komma tillbaka i ett senare nummer). Detta blev ett mycket populärt format och utöver “Casper, det snälla spöket” skapades andra populära tecknade figurer tack vare dessa Noveltoons.

Därefter har spöket Casper även figurerat i flera serietidningar. Serietidningsföretaget Harvey Comics lanserade den första serien om Casper år 1949. År 1952 och 1959 publicerade företaget den egna serietidningen om Casper. 1959 köpte Harvey Comics de fullständiga rättigheterna för karaktären Casper. Än idag dyker spöket Casper upp i serietidningsformat. Senast år 2009 kom en ny serietidning med Casper, “Casper and the Spectrals”. Denna gång var det Arden Entertainment som publicerade den.

Tv-serier

Spöket Casper skapades som en barnbokskaraktär, men såg världen som en serietidningsfigur. Det var dock via TV:n som Casper fick sitt stora genombrott. I slutet av 50-talet dök karaktären Casper upp på TV. Totalt spelades 55 kortfilmer in. År 1963 lanserades “The New Casper Cartoon Show” vilket var en tv-show med spöket Casper i huvudrollen. Detta TV-program visades på lördagar hos American Broadcasting Company (ABC). Totalt spelades 26 avsnitt in.

Utöver de vanliga avsnitten gjordes även specialavsnitt, bland annat “Casper’s First Christmas” och “Casper’s Halloween Special”. Samtliga avsnitt släpptes på DVD 2011. 1995 släpptes en ny TV-serie om det snälla spöket Casper. Denna gång var det Amblin Entertainment och Universal Cartoon Studios som skapade en TV-serie för Fox Kids som kom att kallas “The Spooktacular New Adventures of Casper”. Den serien slutade sändas 1998. 2007 lanserades ytterligare en TV-serie som denna gång kallades “Casper’s Scare School”.

Filmer

1995 släppte Universal Pictures den första långfilmen med spöket Casper. Filmen fick namnet “Casper” och regisserades av Brad Silberling. I filmen spelade bland annat Christina Ricci, Bill Pullman och Eric Idle. I filmen dök även Caspers elaka farbröder upp (även de är spöken). Spökena i denna filmatisering skapades med hjälp av datoranimering. Detta var den första filmen någonsin som hade en datoranimerad huvudrollsinnehavare. TV-serien “The Spooktacular New Adventures of Casper” är en direkt spinn-off från filmen.

Sammanfattning

“Casper, det snälla spöket”, eller “Casper the Friendly Ghost” som är originalnamnet på engelska, är en populär seriefigur skapad av Seymour Reit och Joe Oriolo på 30-talet. Detta snälla spöke vill inte skrämmas. Istället vill han vara vän med människor. Han var från början påtänkt som en karaktär i en barnbok, men sedan blev han en serietidningsfigur och därefter tv-seriefigur. År 1995 blev han världens första datoranimerade huvudrollsinnehavare i en långfilm när filmen “Casper” släpptes

Leave a Comment