Katten Gustaf

Katten Gustaf är den feta och lata katten som älskar att kolla på TV. Han har också en stor fördel till lasagne. Han bor tillsammans med sin husse Jon och hunden Ådi. Det händer ofta att Gustaf blir avundsjuk på uppmärksamheten som Ådi får och gör allt för att stjäla rampljuset. Gustaf utges än idag men det är inte längre upphovsmannen som skriver och tecknar serien. Detta görs istället av hans bolag Paws Inc.

Gustaf gjorde debut 19 juni 1978, vilket också råkar vara hans födelsedag i serien. Från början fanns Gustaf endast som seriestripp i andra tidningar och det var där han började utvecklas till den katt vi känner idag. Han kunde till exempel inte gå på två ben när serien först utgavs. Något som kännetecknar serien är att den håller sig borta från politiska och sociala kommentarer som folk kan ta illa vid sig av.

Karaktärerna i Gustaf

Katten Gustaf är naturligtvis huvudpersonen, den orangea och tjocka katten vars favoritsysslor består av att äta lasagne och se på tv. Han älskar att fira sin födelsedag och det är en stor händelse varje år i serien. Ådi är familjens hund och den enda karaktär som inte kan prata i serien. Han har i serien alltid tecknats som en beagle men i filmerna är han istället en tax.

Jonathan “Jon” Arbuckle är ägare till både Gustaf och Ådi. I de tidigare utgåvorna av serien har han själv varit serietecknare men det är inte ett ämne som det lagts energi på under de sista åren. En annan återkommande karaktär är Liz som arbetar som Gustafs veterinär. Hon råkar också vara Jons hemliga kärlek. Sist men inte minst har vi Arlene som är Gustafs flickvän. Hon har också gått under namnet Penelope.

Gustaf blir till film

Gustaf fick premiär på vita duken under 2004 med en film som kort och gott gick under namnet “Gustaf”. Denna dubbades till svenska och då var det Claes Malmberg som gjorde rösten till katten. Gustaf är den enda karaktären som är datoranimerad, resten spelas av verkliga skådespelare. Huvudrollerna spelas av Breckin Meyer och Jennifer Love Hewitt. Den engelska rösten till Gustaf görs av Bill Murray känd från Lost In Translation.

2006 fick Gustaf en uppföljare och denna gången beger sig han och Jon på en resa till London. Huvudrollerna spelades återigen av samma skådespelare. 2007 gjordes det även en datoranimerad film om Gustaf men då denna inte har dubbats till svenska så är det inte många som känner till det. Den heter i alla fall Gustaf livs levande och är en helt fristående film som inte har någon koppling till de tidigare.

Gustaf som tv-serie

Gustaf finns inte bara som film utan också som tv-serie. Denna släpptes i amerikansk tv för första gången 1982 och då var det Lorenzo Music som gjorde rösten till Gustaf. Det var en serie i 12 delar totalt och som inte visades i Sverige. Här fick vi istället serien Katten Gustaf som gjordes mellan 88–94. Den svenska rösten gjordes då av den kända skådespelaren Reine Brynolfsson

En nyare version av Gustaf släpptes av barnkanalen Cartoon Network under 2008 kallad The Garfield Show. Det var från början en fransk version som amerikanarna tog efter. Detta är en helt datoranimerad version som inte har samma skådespelare som den tidigare tv-serien. Även denna versionen har visats i Sverige under namnet Katten Gustaf. Jim Davies som ligger bakom serietidningen hade även här ett finger med i tv-serien som producent.

Serietidningen

Gustaf utkom som serietidning för första gången i Sverige redan 1984. Då utgavs den så ofta som en gång i månaden men sedan 2007 så gjordes den bara i 7 upplagor per år. Tyvärr är det inte möjligt att fortfarande köpa tidningen då den blev nedlagd under 2015. Nu får fansen antingen nöja sig med att läsa gamla nummer eller se filmerna. Den utges inte längre som serietidning även i USA.

Handlingen

Till skillnad från många andra serier så utvecklas aldrig handlingen i Gustaf under det är samma situationer som återkommer gång på gång. Som vi redan nämnt så är Gustafs födelsedag ett väldigt viktigt evenemang varje år. En annan sak som återkommer är att Gustaf är väldigt svartsjuk på hunden Ådi och alltid tävlar om sin husses uppmärksamhet. En sak är säker och det är att Gustaf är en riktig klassiker som kommer leva kvar i generationer.

Leave a Comment