Lucky Luke

Lucky Luke, serien om den ensamme cowboyen och hans… mindre begåvade hund Ratata, är ett av de mest populära seriealbumen någonsin. Gränslandet Frankrike-Belgien har skapat oerhört många framgångsrika serier. Lucky Luke är inget undantag då den skapades av belgaren Maurice de Bevere, Morris, och fransmannen René Goscinny (som även ligger bakom bland annat böckerna om Asterix). Det första albumet med Lucky Luke släpptes 1955 och det sista samarbetsalbumet 1977 när Goscinny dog. Morris fortsatte dock släppa egna album fram till sin död 2002 varpå tecknaren Hervé Darmenton tog över. Det släpps fortfarande nya Lucky Luke-album och det senaste, en cowboy i Paris, kom ut så sent som 2018. Denna cowboy har uppenbarligen fortsatt att charma publiken.

  • Serien hade premiär 1946, då som dagstidningsstripp
  • Tecknaren Morris fick pris av WHO när han lät Lucky Luke sluta röka
  • Första gången Lucky Luke släpptes på svenska kallades han “Tursamme Tony”

Persongalleriet

Huvudpersonen Lucky Luke är en modig cowboy som “drar snabbare än sin egen skugga”. Han är en ensamvarg som driver runt i vilda västern och ramlar över äventyr snarare än söker dem. Hans skicklighet med revolvrarna gör att han ofta anlitas som prisjägare eller livvakt. Han ses alltid i sällskap med sin trogna häst Jolly Jumper som i de senare serierna porträtteras som oerhört intelligent. Och då inte bara för att vara en häst, utan han kan bland annat ses spela schack och laga mat. Äventyren med Luke och Jolly Jumper utspelar sig framförallt i och omkring delstaten Arizona och det är lika mycket en hommage till som en parodi på de klassiska spaghettivästern-filmerna.

De återkommande skurkarna är de otursförföljda Bröderna Dalton (löst baserade på ett brödragäng i den riktiga vilda västern som var fruktade tågrånare). De är fyra till antalet med olika personlighetsdrag som bidrar till att föra äventyren framåt och också med att skapa komiska situationer. Joe är gängets ledare, kort och arg. Den yngste brodern Averell sticker ut både genom att vara längst och genom att vara korkad till och med med deras mått mätt. Mellanbröderna William och Jack är också mittemellan de andra två bröderna. Utöver bröderna Dalton är en annan återkommande karaktär fängelsehunden Ratata som också han är något utmanad på intelligensfronten. Han är också oerhört feg och försöker ofta ta sig åt motsatt håll när han förväntas spåra någon (oftast bröderna Dalton).

Återkommande teman

Det övergripande temat för serien är givetvis vilda västern och myten kring den tidsperioden och platsen. I serierna handlar det ofta på något sätt om bröderna Dalton som antingen försöker fly från fängelset, eller planerar en våghalsig kupp som ofta går om intet på grund av brödernas egen dumhet, eller Averell Daltons ständiga letande efter mat vilket gärna distraherar honom. När Lucky Luke sedan ska fånga bröderna så försöker de ta livet av honom på olika sätt vilket alltid misslyckas, även det ofta på grund av brödernas klumpighet. Allt som oftast återkommer hunden Ratata som en bifigur till Lucky Luke men stjälper oftare än hjälper (vilket han dock inte begriper eftersom han inte har en vidare bra självinsikt).

Ett annat återkommande tema i böckerna är att Lucky Luke stöter ihop med olika historiska personer som hade betydelse under vilda västern-perioden. Det gäller både skurkar och hjältar, där han bland andra träffar på Billy the Kid och Buffalo Bill. Men även författaren Mark Twain, cirkusdirektören P T Barnum och andra figurer förekommer. Det här är ett inslag som är kul, men också allmänbildande. Man ser också att många händelser som är hämtade ur historien lätt kan speglas i vår egen tid, som till exempel fejden mellan familjerna Hatfield och McCoy som skildras i albumet “Ärkefiender”. Det var ett bråk som egentligen inte handlade om någonting, men eskalerade till en storkonflikt som höll på i 150 år.

Spinoff-serier

Som de flesta populära serier har det också skapats flera spin offer från Lucky Luke. Dels finns det en “Young Lucky Luke” som riktar sig mot en yngre målgrupp, och som skildrar vår cowboys uppväxt och barndom. Det gavs dock bara ut två album (Kid Lucky och Oklahoma Jim) med unge Lucky Luke men inget av dem sålde särskilt bra vilket lett fram till att de idag inte ens räknas som officiella album. Dels har den dumma hunden Ratata fått en helt egen serie som har släppt album från 1987 och framåt med större framgång. Baserat på de albumen släpptes det också en tecknad serie med Ratata på TV som fick totalt 76 avsnitt på sig att göra avtryck.

Leave a Comment