Nancy (Olivia Jaimes)

Nancy är en amerikansk tecknad serie som publicerats i över 80 år, sedan den debuterade 1938 och är relativt populär än idag. Serien skapades av Ernest Bushmiller som fortsatte teckna Nancy fram till sin bortgång 1982 när andra tecknare tog över. Serien handlar om den kaxiga och skolhatande åttaåringen Nancy, som bor med sin faster Fritzi Ritz, samt Nancys lata bästa vän Sluggo Smith vars favorithobby är att sova tupplurar.

Nancys popularitet var som störst på 1970-talet när serien publicerades i över 700 tidningar. I början av 2018 hade den siffran dock fallit till endast 79. Istället för att lägga ned serien valde man att ge en ung artist chansen att omarbeta serien och ge den ett lyft mer passande för mer moderna tider. Olivia Jaimes kallas artisten och hennes arbete med Nancy har fått många lovord och ökat intresse igen för serien.

Nancys historia

Karaktären Nancy sågs först i serien Fritzi Ritz när hon introducerades som huvudkaraktären Fritzis brorsdotter i januari 1933. Flickan Nancy blev så populär att tecknaren Ernest Bushmiller istället satte fokuset på henne och döpte om serien till Nancy 1938. Samma år introducerades även Sluggo Smith, Nancys bästa vän, och tillsammans fick de seriens popularitet att öka. Som störst var serien på 1970-talet då den publicerades i ca 880 tidningar.

Nancy har lästs över hela världen och översatts till bl.a. italienska, tyska, svenska, norska, franska, och arabiska. 1982 dog skaparen Bushmiller och de följande 36 åren avlöste fem olika tecknare varandra. Seriens popularitet föll dock och för att rädda serien satsade man på att förnya den genom att i början av 2018 låta en ung artist med pseudonymen Olivia Jaimes ta över skapandet. Hennes arbete med att modernisera serien har fått mycket uppmärksamhet och beröm.

Seriens karaktärer

Huvudkaraktären Nancy Ritz är en kaxig, busig och lite oförskämd åttaårig tjej. Hon älskar att vara i centrum av uppmärksamhet och tenderar att skapa uppståndelse omkring sig hela tiden. Samtidigt är Nancy tuff och en fantastisk problemlösare, och hon försöker konstant att få bästa vännen Sluggo att bli en bättre människa. Nancys stora passion är mat, men hon är inte alls förtjust i skolan som hon gärna skulle slippa.

Nancys bästa vän Sluggo Smith, som är i samma ålder som henne, är en extremt lat och konstant sovande pojke. Han hade en svår uppväxt där mamman dog när han var liten och pappan avled i militärtjänst. Han hamnade därför i fosterhem där han vantrivdes så han rymde och tog tåget och hamnade på det sättet i Nancys stad. Där har Sluggo bott i ett övergivet hus han hittade.

Nancy idag

Den första kvinnliga tecknaren av Nancy tog över skapandet av serien i februari 2018 och hennes första serie publicerades 9 april 2018. Hennes riktiga namn är okänt då hon föredrar att vara anonym. Hon arbetar därför under pseudonymen Olivia Jaimes och går endast med på intervjuer via email. Jaimes har satsat på att modernisera Nancy och ta med serien in i den moderna världen med all ny teknologi som kommit sedan serien skapades på 1930-talet.

Nancy har därför sedan april 2018 setts tala om appar, hörlurar, videospel, selfies, Snapchat-filter och ångest över sociala medier. Jaimes menar att hennes eget intresse cirklar kring social media och därför vill hon införa ämnet i hennes egna skapande. Denna nya era av serien har gett mycket uppståndelse och flera större tidningar, som New York Times, utsåg Nancy till årets tecknade serie för 2018. Seriens visningar på gocomics.com har också ökat med 300% senaste året.

Övriga publiceringar

Nancy har förutom att publiceras i dagstidningar och serietidningar även utgetts i andra former. Totalt 11 stycken seriekollektioner har skapats av serien genom åren, och 3 böcker kallade Nancy Volume 1–3 släpptes mellan 2009 och 2011. Nancy har även blivit animerad för två kortfilmer 1942–1943, och sedan under 1971 dök Nancy och Sluggo upp i ett tecknat lördagsmorgonprogram kallat Archie’s TV Funnies, som sedan återsändes i ny version under 1978.

Nancy i historieböckerna

Originalskaparen Ernest Bushmiller vann två stora priser för serien Nancy. 1961 fick han National Cartoonists Society’s Humor Comic Strip Award, och 1976 fick han National Cartoonists Society’s Reuben Award för bästa serietecknare. I mitten av 1990-talet förevigades Nancy och Sluggo genom en utgåva av amerikanska minnesfrimärken. Nancy har även inspirerat andra artister där den mest kända kanske är konstnären Andy Warhol som skapade en målning han döpte Nancy 1961

Leave a Comment