Serietidningar

Allt för serietidningsnörden på en och samma plats

Välkommen till utopimagasin.se, ett mecka för serietidningsnörden. Här kommer du kunna läsa allt om olika serietidningar. Om hjältarna, skurkarna, författarna och tecknarna. Alla de som tillsammans gör serietidningsmediet så utmanande och så spännande. För det finns få andra medier som lyckas skapa den magi som en serietidning gör. Inte film, inte TV, inte böcker eller nyhetstidningar. Serier står i en klass för sig när det kommer till att bygga långsiktigt engagemang.

Seriemediet har fördelen av att det aldrig har ett tydligt slut, utan ett narrativ kan fortsätta i nästan all oändlighet samtidigt som karaktärer och sidohistorier utvecklas. Seriefigurer åldras heller aldrig om inte författaren väljer att låta dem göra det. Det är en bidragande orsak till den magi som finns i serier. Trycksvärtan de är tryckta på, och rutorna de lever i, har helt enkelt inga begränsningar överhuvudtaget. Vad som helst kan hända.

Olika seriekategorier

Det finns en mängd olika typer av serier. Äventyrs- och detektivserier (Crime Comics) är en vanlig kategori. Några exempel där är till exempel Agent X9 eller Modesty Blaise. Här är huvudpersonen vanligtvis någon som ägnar sitt åt brottsbekämpning av något slag. Det finns en tydlig hjälte och en tydlig skurk och det är tydligt vem läsaren förväntas hålla på. Men längs vägen ska det vara spännande och det ska inte vara säkert att hjälten överlever.

En annan vanlig kategori är humorserier av olika slag. Ett av de mest kända exemplen kanske är Kalle Anka och de andra som befolkar Ankeborg. Andra klassiska svenska exempel är Lilla Fridolf, 91:an Karlsson, Hälge med flera. Till den här kategorin hör även den typ av serier som man ofta ser publiceras i dagstidningar: så kallade gag-comics där serien består av en ruta med någon form av punchline eller ordvits.

Superhjälteserier

Superhjälteserier är en av de allra vanligaste seriekategorierna, och här finns det en hel del att välja mellan. Den ursprungliga superhjälteserien är Stålmannen. Faktum är att den serien i mångt och mycket gav upphov till hela den moderna serietidningsindustrin – hur man bygger upp dramaturgin, hur man marknadsför en serietidning och så vidare. Allt det kommer på ett eller annat sätt från Stålmannen och DC Comics (det serietidningsförlag som ger ut Stålmannen).

Det andra stora förlaget i superhjältevärlden är Marvel, skapat av Stan Lee med flera. Marvels universum innehåller tusentals karaktärer som löst hålls ihop i ett “universum”. Bland de mer kända Marvel-serierna finns bland andra X-men (som handlar om mutanter), Spindelmannen/Spider Man som väl knappast behöver någon djupare presentation, Fantastiska Fyran, Iron Man, Captain America med flera. Vi kan säga som så att den som ger sig på att samla Marvel-serier har att göra.

Japanska serier

Japanerna har en helt egen serietradition som dock också blivit lika populär i väst. Förr brukade vi baka ihop alla sådana japanska serier, som är väldigt säreget tecknade, under samlingsbegreppet “manga”, eller “anime” (oftast tecknad film). Man kan säga att den japanska manga-konsten har sitt ursprung i elvahundratalet då munken Toba Sōjō skapade den första kända japanska serien i form av en bildrulle med tecknade djur som läses från vänster till höger.

Det finns lika många manga-varianter som det finns varianter av andra serier, eventuellt fler. Du har superhjälte-manga, olika typer av cyberpunk-manga som blivit väldigt populär (Battle Angel Alita, Ghost in the shell, Akira med flera), erotisk manga, manga med samuraier och manga som handlar om nästan vad som helst. Även många figurer som man kanske inte normalt tänker på hör till kategorin, som till exempel Hello Kitty, Pokemon och Beyblade.

Skräckserier

En annan vanlig kategori av serier är skräckserier. De var särdeles populära under 50- till 70-talet där de ofta tog sin utgångspunkt i den tidens skräck för atomkatastrofer (Swamp Thing, Godzilla etc). Eller så handlade de om olika typer av övernaturliga varelser som vampyrer eller zombies. Där var Tales from the Crypt en pionjär, men genren har i allra högsta grad vitaliserats av den popularitet som Walking Dead upplever.

Alternativa/underground-serier

Det finns en hel del olika typer av alternativa serier. Här sticker två författare ut. Dels har vi Alan Moore som med sina serier V for Vendetta och Watchmen i stort sett la grunden för hela Piratpartiet. Den andra är engelsmannen Neil Gaiman som gett ut flertalet serieromaner där de som handlar om John Blund. Sandman, är den som de flesta med någon form av serieintresse nog känner till.

Leave a Comment