Skapa serietidning

Skapa din egen serietidning

Drömmen om att skapa sin egen serietidning behöver inte längre vara en dröm, utan kan göras till verklighet. Alla har vi nog drömt oss bort till en annan värld, kanske har du haft på dig en mantel eller haft en önskan om att åka omkring i häftigt bil. Nu kan detta bli verklighet och du har möjligheten att skapa din egen värld. Där du kan bestämma allt, vem det ska handla om, hur omgivningen ser ut, vad kan huvudpersonen göra, finns det kanske flygande bilar eller är din egen värld på en annan planet eller kanske under vatten med massvis med olika och häftiga varelser. Nu har du möjligheten att förverkliga din egen serie. Skapa din egen hjälte i din egna värld!

  • Skapa din hjälte
  • Bygg upp en värld
  • Gör din egen serie

Hur du skapar en serie

Idag finns det en mängd olika sätta att skapa en serie. På internet kan du hitta olika program där du kan teckna, göra pratbubblor och mycket annat precis som en serietidning ska vara. Det viktiga är att du först bestämmer en handling och att du skapar en historia bakom huvudpersonen. Bestäm även hur du vill att serien ska vara tecknad. Ska det vara detaljerat som Disney eller enklare figurer som Snobben och hans vänner. Hur vill du lägga upp dialogerna, ska det bara vara pratbubblor som för handlingen vidare eller vill du ha med textrutor som ger lite information om vad som händer för att skapa en tätare intrig och mer fakta för att skapa större förståelse.

Du måste även bestämma vad som är din målgrupp. När du har fått ner på papper vad serien ska handla om, vem den riktar sig till och hur du vill att den ska se ut, då är det dags att börja skapa. Även om du arbetar i ett program på nätet är det bra att få ner på papper hur du kan tänka dig att figurerna ska se ut. Det finns även datorprogram där du kan kopiera in det du ritar på papper om du tycker det är enklare. Du kan alltid färglägga i programmet, om du vill att det ska vara färg vill säga. Det kanske känns mer rätt med ett svartvitt format.

Upphovsrätt och publicering

Tänk på när du skapar din serie att du inte kopierar något, kanske du har en favoritserie själv som du har som förebild. Se då till att du inte kopierar den rakt av eftersom det finns något som heter upphovsrätt. Det innebär att du lagligt sett inte får använda någon annans serie och publicera den som din, även om du gjort några små ändringar. Vad du vill publicera måste vara unikt och ditt eget. Det är du som ska skapa dina egna karaktärer, städer, maskiner, allt som kan tänkas dyka upp i en serie. När det sedan är dags för att publicera din serie har du idag många valmöjligheter att enkelt dela ditt alster.

Tack vare internet och social media finna alla möjligheter att nå ut till rätt publik. Det finns även speciella forum där du kan gå med och inte bara publicera din serie, utan även kunna få tips och råd. Här kan du testa dina idéer på likasinnade och se om dina tankar funkar, för även om det är fantasifigurer måste de kännas levande och ge något till läsaren. Och det gäller oavsett hur du väljer att teckna dem. Vem vet du kanske även få möjlighet att publicera i en tidning. Tveka inte att kontakta olika tidningar för att se om de är intresserade. Våga tro på dig själv och på din idé, du kanske är nästa Walt Disney!

Sammanfattning

Du kan nu förverkliga dina drömmar och att skapa din egen serie. Vem har inte drömt om att skapa sin egen värld, bort ifrån verkligheten. Du bestämmer själv vart din värld ska ta plats och vem som ska få bo i den, hur dina karaktärer ska se ut, och handlingen som kommer att ta plats i din egen serie. Det finns inga gränser i serieskapandet, utnyttja program på nätet som kan göra det enklare att rent grafiskt sätta samman serien. Gå med i forum med likasinnade och testa om den funkar genom att utnyttja sociala media för att publicera. Här finns verkligen inga gränser, det är enbart din fantasi och ditt mål med serieskapandet som sätter gränser.

Leave a Comment