Spindelmannen

Den teknikintresserade tonårskillen Peter blev en kväll biten av en radioaktiv spindel, och fick övermänskliga krafter. När han vaknade nästa morgon var allt inte som det brukar, märkliga saker började ske. Han kunde nu göra saker han inte tidigare kunnat gjort. Han hade helt plötsligt krafter som liknade en spindels krafter. När Peter lärde sig hantera sina krafter och tagit på sig dräkten han sytt, blev han en superhjälte som hjälpte samhället ifrån skurkar och banditer. Samtidigt som han bemästrade skurkar och brottslingar försökte han ha sitt vanliga liv som normal studerande tonårspojke. Med tiden fick Spindelmannen fiender så som, mästerbrottslingarna Doctor Octopus, Elector och Green Goblin, fiender som han ständigt kommer i kontakt med.

  • Biten av en radioaktiv spindel
  • Ville hjälpa stadens invånare
  • Bekämpa brottslighet

Spindelmannen blir till film

År 2002 kom den första filmen ut om superhjälten, Spindelmannen. I den första filmen får du följa med när Peter var en vanlig grabb, tills när han en kväll går ut med soporna och hela hans liv förändras. Han började nästa dag upptäcka alla märkliga saker som började ske med honom, han var inte längre den där nördiga killen, han var helt plötsligt så mycket mer. När han väl insåg vad det var som hade hänt, lärde han sig att hantera sina krafter istället. Han skapade sig sin dräkt och tog på sig den, han var nu Spindelmannen, med syfte att rädda människor på gatorna från brottslighet. Men under tiden han räddade människor från banditer, skaffade han sig egna fiender som var ute efter honom.

Två år senare släpptes det en uppföljare där du får följa Peter som börjar på universitet. Men han lever ett dubbelliv där han är mer än bara Spindelmannen, han försöker även leva som en normal grabb. Han liv går si sådär, han är förälska och ska förlova sig. Forskaren Otto Octavius råkade ut för en olycka och blir hans ärkefiende, Doctor Octopus. Doctor Octupus härjar fritt på stadens gator och ville förinta Spindelmannen, medan Spindelmannens krafter började försvinna. Allt var hopplöst, och Peter hänger undan sin dräkt. Utan krafter kan han inte vara den hjälten folk förväntar sig. Doctor Octopus ger sig inte, och vill inget hellre än att locka tillbaka honom, så han kidnappar Mary Jane, Peters stora kärlek.

Serien fortsätter att göras till film

Succén fortsätter och man fortsätter att göra serietidningen till film. I film nummer tre så har Peter äntligen fått sin kärlek Mary Jane. De ska gifta sig, men ännu väntas det fler problem för honom. Hans tidigare vän Harry Osborn, förvandlas till Green Goblin. Goblin försöker döda Peter som hämnd för att han dödade Goblins far. Men det är inte allt, Peter I allt detta vill även finna mannen som hade dödade hans farbror Ben, som dog när Peter försökte stoppa ett rån. Allt tycks vara hopplöst, inget går som Peter har planerat. Tills den dagen då han får ännu en mystisk kraft. Hans dräkt blir allt mörkare och likaså hans personlighet. Något som även påverkar hans privata liv med Mary Jane.

Serien om Spindelmannen fortsätter att vara en succé, och filmerna har helt klart bidragit till detta. Serietidningarna är idag värda en hel del pengar, vissa nummer är mer speciella än andra, beroende på hur många exemplar det finns och så vidare. Men det är ett högt värde på dessa tidningar. Det typiska temat om en superhjälte som med extraordinära krafter bekämpar alla skurkar och banditer som finns på gatorna. En seriefigur som bygger på en nördig profil som gillar teknik, inte har en större lycka när det kommer till det motsatta könet och som helt plötsligt blir en cool superhjälte som räddar stadens gator. Det finns stora likheter med bland annat Stålmannen, som ligger till grund för många superhjältar.

Historian om serietidningen

Spindelmannen gjorde sitt första framträdande i Amazing Fantasy nr 15 år 1962. Tidningen kostade då 12 cent, men som idag är värd 42 500 dollar. Man var till början väldigt skeptisk om den här serien skulle bli bra. En ung man som var en alltför alldaglig hjälte. Det visade sig senare att de hade fel som tvivlat då försäljningssiffrorna var goda och detta ledde till att Spindelmannen fick sin egna tidning. Men under slutet av 1990 talet gick försäljningssiffrorna kraftigt ner. Man försökte modernisera om serie, men det gick inget vidare, även med hjälp av John Byrne som man kallat in för hjälp. Det ledde till en nystart av hela serien, som gjordes i en modernare tappning. Oktober 2000 sålde man den nya versionen, Ultimate Spiderman.

Leave a Comment