Stålmannen

Superman, eller Stålmannen som han heter på svenska, är en av de ursprungliga superhjälteserierna. Man kan på många sätt säga att det är den serien som har definierat genren och som alla andra serier måste jämföra sig med. Historien om den unge mannen från planeten Krypton som landar på jorden efter att hans hemplanet utplånats har fängslat läsare i över åttio år. Serien skrevs ursprungligen av Jerry Siegel och tecknades av Joe Shuster. Den första gången stålmannen blev publicerad var den 18 april 1938 i den amerikanska serietidningen Action Comics. Något år senare blev den även utgiven som en egen serietidning av förlaget DC Comics. Stålmannen har fångat många hjärtan med sina övernaturliga krafter som räddar omgivningen från allt ont.

  • Dessa två herrar ligger bakom succén: Jerry Siegel och Joe Shuster
  • Blev publicerad första gången den 18 april 1938

Berättelsen

Det är en berättelse där huvudkaraktären är stålmannen, även kallad Kal-El som föddes på planeten Krypton. När han var ett spädbarn skickade hans far och mor iväg honom på ett rymdskepp, precis innan Krypton exploderade. Rymdskeppet kom sedan ned på jorden, där Kal- El blev adopterad av en familj i delstaten Kansas i byn Smallville. Han bodde och växte upp där tillsammans med hans adoptivfamilj, tills han flyttade till Metropolis när han blev äldre. Stålmannen ska föreställa en vanlig människa, så han går under namnet Clark Kent. När han flyttade till Metropolis, jobbade han som en reporter på Daily Planet, en av de större tidningarna. Där han fick information och vetskap om hotfulla händelser, som gjorde att han kunde hjälpa mänskligheten på bästa sätt.

Det är ingen som vet vem den mystiska hjälten är, som räddar folk i nöd. Det är inte förrän efter år 1985 som stålmannen träder fram och visar vem han egentligen är. Tiden då hans omgivning var ovetande var han förälskad i sin arbetskollega, vid namn Lois Lane. Men Lois Lane var inte alls intresserad, utan hon hade ögonen för en annan man, nämligen stålmannen. Det hade varit enklare att träda fram, men han vill minska risken för att hans fiender ska skada hans vänner och familj. När stålmannen avslöjar vem har egentligen är, sker det under en händelse när Lois är i knippa. Stålmannen dyker upp för att rädda henne, och samtidigt tar han sig av masken.

Karaktärer i serien

Karaktärerna i serien är många, men bland de större har vi bland andra på den goda sidan av serien Lois Lane, som är en journalist på Daily Planet. Hon är en tjej som stålmannen är förälskad i men som inte lägger märke till hans mänskliga identitet. Lois Lane har en stor del i den här serien, och man får se henne en hel del. Föräldrarna som adopterade Stålmannen är Jonathan och Martha Kent. Föräldrar till honom, som skickade iväg honom i rymdskeppet när han var ett spädbarn är Jor-El och Lara Lor-Van. De dog när planeten Krypton exploderade. Super Girl eller stålflickan är en kvinnlig superhjälte som är stålmannens kusin. Hon kommer också ifrån planeten Kryptos.

Bland karaktärer som är på fiendesidan har vi bland annat General Zod. Han var en vän till stålmannens far. General Zod var med och förstörde planeten Kryptos. Hans plan är att göra detsamma med jorden, för att döda stålmannen. Lex Luthor är en annan av skurkarna som förekommer i serien. Han är en ärkefiende till Stålmannen. En annan fiende är en utomjordisk android, Brainiac. Hans mål är att ta över hela jorden och att ta död på Stålmannen. Ett ohyggligt monster som Doomsday skapades för tusentals år sedan på planeten Krypton. Han är osårbar och har enorma krafter, och är en av Stålmannens allra mäktigaste och farligaste fiender. Det visade sig inte minst i en fatal strid dem emellan.

Stålmannens krafter

Stålmannen är inte en superhjälte med bara en superkraft, utan han är flera krafter. Han är superstark, han kan lyfta flygplan och byggnader, och än idag vet man inte hur stark han verkligen är. Förmågan att se extremt små objekt och även att se saker på långt avstånd har han också. Han kan också höra på flera mils avstånd oavsett hur mycket oväsen det är runtomkring. Med hans superlungor har han förmågan att kunna skapa orkanvindar med ett enkelt blås. Genom att andas på föremål kan han få dem att frysa till is. Stålmannen är en kraftfull superhjälte med kapacitet till att flyga, springa fortare och göra onaturliga saker med hjälp av sina krafter.

Leave a Comment