Tintin

Äventyren om Tintin, som firar 90-årsjubileum i år (2019) är omåttligt populära världen över. Böckerna har översatts till över 70 språk och sålt i mer än 200 miljoner exemplar. Så att säga att de är en succé är på gränsen till en underdrift. Med sin underfundiga humor, sina medryckande äventyr, sitt otroliga persongalleri och den fantastiska teckningsstil de är gjorda med så fortsätter de fascinera miljontals läsare av alla åldrar.

Tintin skapades av belgaren Georges Remi, som gick under pseudonymen Hergé. Hergé inspirerades av det amerikanska serieberättandet och var bland annat med och införde pratbubblorna som standard även i europeiska serier. Serien är känd för att vara oerhört väl faktacheckad, och även i de fall när Hergé hittade på egna länder så är de baserade på verkliga omständigheter. Hergé hade ett stort intresse för främmande kulturer vilket återspeglas i albumen.

Personerna i Tintin

Huvudpersonen Tintin är en ung journalist, modig och klipsk. Han dras ständigt in i nya äventyr tillsammans med sin trogna hund Milou, som räddar honom vid många tillfällen. Tintins bäste vän är den alkoholiserade sjökaptenen Kapten Haddock. Haddock är känd för sin kärlek till whisky och sitt mustiga språk. Hans drickande försätter honom ofta i olyckliga eller lustiga situationer där ett “anfäkta och anamma” är väl på sin plats.

Tintin har också en god vän i professor Kalkyl, en oerhört begåvad forskare, men också väldigt disträ. Det faktum att han har hörselproblem är också något som både bidrar med humor och med olika dråpliga situationer. Ytterligare återkommande karaktärer är Dupont och Dupond, två klumpiga detektiver. Dupontarna är skapade till avbild av Hergés far och hans tvillingbror som brukade gå klädda identiskt i plommonstop och kostym för att förvirra folk.

Äventyren

Tintin och hans vänner reser jorden runt på olika äventyr. De besöker Kina, Sydamerika, USA och utforskar till och med månen och havsdjupen. De första albumen skildrar Tintins verksamhet som journalist, men i de senare blir det mer och mer renodlade äventyrshistorier. Anledningen till den förändringen är att Belgien invaderades av Tyskland under andra världskriget vilket tvingade Hergé att tona ner de politiska inslagen i Tintin till förmån för annat.

Rädd för att bli arresterad av Gestapo, men samtidigt inte villig att bli en medlöpare, så fortsatte Hergé publicera Tintin. Under den här perioden publiceras bland annat äventyren Krabban med guldklorna och Den mystiska stjärnan. Här är Tintins yrke nästan helt bortglömt och han ger sig istället i kast med falskmyntare, opiumsmugglare och jagar efter mystiska metaller och försvunna skatter. Allt beskrivet med stora inslag av humor och dråpligheter.

Teman

De första Tintin-berättelserna hade ofta ett underliggande politiskt tema. Tintin i Sovjet var tydligt antikommunistisk, samtidigt som Tintin i Amerika var anti-kapitalistisk och var tidigt konsumtionskritisk. Det andra albumet, Tintin i Kongo, har kritiserats kraftigt för sin stereotypa framställning av kongoleserna. Hergé själv tog senare i livet avstånd från detta album, och om det ska läsas idag får man kanske främst se det som ett monument över tidsandan och kolonialismen.

I de senare albumen framkommer Hergés fascination för främmande kulturer tydligt. Även om berättandet utgår från någon form av äventyrsfond så är det nästan alltid ändå landet som besöks som står i fokus. Hergé är en mästare på att fånga upp nyanser i olika ställen och skapa liv i det, även om serier är naturligt stereotypa i och med de naturliga begränsningarna i mediet. Inget blir någonsin en kliché i Tintin.

Mottagande och arv

Tintin har varit oerhört populär ända sedan serien såg dagens ljus och fortsätter att fånga nya generationer. Hergé var stilbildande på många sätt. Dels genom sin berättarteknik som var unik, och dels genom sitt sätt att jobba med tecknande. Tintin är oerhört populär i Asien, med Vietnam som främsta “Tintin-land”. 2006 gav också Dalai Lama en postum utmärkelse till Hergé som tack för albumet Tintin i Tibet eftersom det skapat internationell uppmärksamhet för regionen.

Filmatiseringar och andra medier

Tintin har dramatiserats på flera sätt. Som radioteater, TV-serie, teater och film. Totalt har sex olika filmer om den unge hjälten gjorts. Den senaste kom 2011, regisserad av Steven Spielberg. Den filmen baserar sig på tre olika seriealbum: Krabban med guldklorna, Enhörningens hemlighet och Rackham den rödes skatt. Förhoppningsvis är detta inte det sista vi ser av Tintin på vita duken. Än finns mycket att hämta i de seriealbum som är kvar att filmatiseras

Leave a Comment